Dzenana hjælper eneforældre frivilligt

Billede af en kvinde i den frivilligdrevne vejledning

Et liv i fattigdom har vidtrækkende konsekvenser for hele familien, og det er svært at bede om hjælp, når ens liv er kaos. Nemmere bliver det ikke, når man ikke kender til ens handlemuligheder – eller ikke har overskuddet, overblikket eller sproget til at søge på den rigtige måde og det rigtige sted.

Dzenana Djozic Secic er bosat i Gentofte Kommune og bruger hver anden tirsdag sine kompetencer inden for økonomisk- og juridisk rådgivning til at vejlede økonomisk udsatte eneforældre i Foreningen Enestående Forældre. Gennem den økonomiske rådgivning hjælper Dzenana ikke kun forældrene, men i høj grad også eneforældrenes børn til et mere stabilt liv.

Børn i fattige familier oplever gang på gang at stå udenfor fællesskabet både i skolen, hvor mere og mere af undervisningen bliver digital, og i fritidslivet, hvor de må kigge langt efter deres kammerater, når de cykler til fodboldtræning eller mødes online for at spille og snakke siger Maria Blankensteiner, direktør i Foreningen til Støtte for Mødre og Børn

Økonomisk stress fylder meget hos de eneforældre, Dzenana møder i telefonrådgivningen. Alt for ofte bruger forældrene ikke de eksisterende muligheder, der er for at få økonomisk hjælp. En friplads i en daginstitution, en lavere månedlig udgift til afdrag på gæld eller en billigere internetregning kan have stor betydning i en økonomi, hvor det ikke er unormalt at skulle betale regninger og forsørge en hel familie for 3000 kr., hvis børnepengene ikke regnes med.

Det er en fantastisk måde at gøre en positiv forskel i Danmark. Jeg vil gerne hjælpe med at forbedre livskvaliteten for eneforældre og børn, der har brug for det mest og være med til at give dem mad, sundhed, uddannelse og håb om en bedre fremtid, fortæller Dzenana Djozic Secic, frivillig vejleder i Foreningen Enestående Forældre.

Vejledningens frivillige er mennesker, som forældrene kan læne sig op ad, når der er brug for nogle at tale med, og nogle der kan hjælpe med at forstå breve fra offentlige instanser eller noget helt andet. Det er mennesker, der frivilligt har valgt at bruge deres tid på at hjælpe dem.

Vi giver os god tid, når vi taler med forældrene. Det er vigtigt, hvis vejledningen skal virke. Mange af de forældre vi taler med, står meget alene, derfor betyder det meget, at et andet menneske har tid til at tale med dig og høre din historie siger Niels Krause-Brix Thomsen, projektleder i den frivillige vejledning.

Vejledningen, der åbnede i april 2023, har åbent tre dage om ugen, hvor frivillige med mange forskellige baggrunde bemander telefoner. Det vigtigste er ikke, hvad man er uddannet som, men at man er en struktureret person, der har tålmodighed til at lytte på et andet menneskes historie.

Du kan læse mere om, hvordan du bliver frivillig HER