Foreningen Enestående Forældre

Årsberetning 2024

Ledelsesberetning

Økonomisk hjælp, viden og fællesskaber: Med næsten 4.000 uddelte legater, en frivillig økonomisk vejledning og et nyt navn fortsætter vi arbejdet for enestående forældre og deres børn

I 2024 uddelte vi 3.994 legater og knap 8 mio. kroner til økonomisk udsatte enemødre og enefædre. På tværs af alle indsatsområder nåede vi mere end 10.000 unikke eneforældre og børn med økonomisk støtte, viden og fællesskab.

I Danmark lever 50.000 børn i fattigdom. Vi ved, at det som eneforælder kan være svært at bevare overblikket, når udgifterne stiger, og dagligdagen ramler. Vi er dagligt i kontakt med forældre, der befinder sig i økonomisk svære situationer. Mange af de forældre, vi møder, giver udtryk for, at de ønsker en varig forbedring af deres økonomi, men ikke kan se vejen dertil.

Vi ved, at det kræver mod at række ud og bede om hjælp – forældrene har allerede taget det første skridt ved at søge et legat. Nu tager vores frivillige vejledere det næste ved at kontakte forældrene til en snak om deres økonomi. Vi er derfor stolte af at kunne tilbyde ansøgerne uafhængig økonomisk vejledning fra en frivillig vejleder, der sammen med dem kigger på deres indtægter og udgifter for at undersøge, om der er noget, de har overset – eksempelvis tilskud, der kan søges, eller muligheder for gældsrådgivning.

Vi ved, at det gør en mærkbar forskel. Mange eneforældre fortæller, at de nu har et bedre overblik over deres økonomi – og vigtigst af alt, at de har fået nyt håb for fremtiden.

I 2024 blev Foreningen til Støtte for Mødre og Børn omdøbt til Foreningen Enestående Forældre. Vores historie går langt tilbage – faktisk stammer foreningens allerførste navn fra 1905, hvor vi hed “Foreningen til hjælp for ulykkeligt stillede mødre.”

Foreningens tidligere navne vidner om en lang og betydningsfuld historie, men også om et syn på forældreskabet, som i dag er forældet. Vi håber, at vi med vores nye navn kan signalere, at vi favner alle forældre, samtidig med at vi viser styrke og fællesskab. Sidst men ikke mindst er navnet dobbelttydigt for at anerkende den respekt, som alle eneforældre bør mødes med.

Vi vil fortsætte vores arbejde med økonomisk hjælp i form af legater og frivillig vejledning. Vi vil arbejde for at udbrede den viden, vi har opbygget gennem 120 år om eneforældre og deres børn – deres hverdagsliv og økonomiske udfordringer. Og vi vil fortsætte vores arbejde med at skabe fællesskaber – både i familien og på tværs af familier med enestående forældre.

 

Anders Solbjerg Sørensen, forperson i Enestående Forældre
Maria Blankensteiner, direktør i Enestående Forældre  

 

"Jeg er på fjerde år sygemeldt på grund af depression og angst. Jeg er i mit andet jobafklaringsforløb. Min økonomi har i alle årene været presset og er en evig bekymring - og efter nu to år på den lavest mulige ydelse, er der INGEN luft i budgettet til noget som helst udover de faste udgifter og de allermest nødvendige ting. Jeg har ikke råd til julen, og det piner mig og gør mig trist og ked af det. Mine børn skal ikke lide under min sygdom, men det gør de ufrivilligt og på daglig basis. Vi har hinanden og det er vigtigst, men det er virkelig trist at være “udenfor” hele tiden. Det er man på min økonomi."

Enemor der har søgt julehjælp hos Enestående Forældre

Økonomisk hjælp til eneforældre og deres børn 

Flere eneforældre oplever udfordringer med at få økonomien til at hænge sammen

I 2024 uddelte vi 3.994 legater for samlet set 7.99 mio. kroner. Det er desværre et fald i forhold til 2023, hvor vi uddelte 4.775 legater til en værdi af 10,63 mio. kroner, men stadig højere end uddelingen i 2022, hvor vi uddelte 3.295 legater til en samlet sum af 6,20 mio. kroner.

Faldet er forventeligt, da 2023 var et historisk højt uddelingsår, hvor vi oplevede, at hele Danmark havde blikket på inflationens konsekvenser for de allerfattigste i Danmark. Det har desværre ændret sig i 2024, selvom fødevarepriserne stadig er høje, og de allerfattigste stadig kæmper med at få enderne til at mødes, hvilket også afspejler sig i, at vi igen i år har oplevet en stigning i antallet af ansøgninger – på trods af en meget lille indsats for at gøre opmærksom på vores arbejde for netop ikke at skuffe for mange.

Vi må derfor erkende, at der stadig er rigtig mange familier, vi gerne vil hjælpe, men som alligevel modtager et afslag, fordi vi ikke har penge til at hjælpe alle dem, der fortjener støtten. Vi vil i 2025 gøre, hvad der er i vores magt, for at kunne hjælpe endnu flere enestående forældre og deres børn.

Legaterne strækker sig fra store legater på 16.000 kroner, til fx etablering efter ophold på et krisecenter, til et julelegat på 1.000 kroner. I gennemsnit modtager forældre legater fra Enestående Forældre på 2.000 kroner.

Vi vælger at give forholdsvis høje legater i forhold til andre foreninger. Det gør vi, fordi vi tror på, at midlerne gør størst forskel der, hvor vi kan forhindre en familie i at stå på gaden, støtte en ung i at gennemføre en ungdomsuddannelse eller sikre, at et barn kan gå til en fritidsaktivitet. Også selvom det betyder, at vi skal skuffe mange forældre med et afslag.

Den stigende mængde af nye ansøgninger viser, at flere eneforældre oplever udfordringer med at få økonomien til at hænge sammen, men heldigvis også, at for mange ansøgere er der tale om en midlertidig situation. De får et arbejde, færdiggør deres studie eller kommer videre efter et krisecenterophold.

Udvikling af antal legatansøgninger og antal uddelte legater 2015-2024
3.994
legater uddelt i 2024
7.987.870
kroner uddelt i legater i 2024
+10.000
børn og voksne har fået støtte

Hvilke legater udbetaler vi?

Uddannelse og skole

Alle forældre og børn skal have mulighed for at deltage på lige fod med andre, når det kommer til uddannelse og skolegang, uanset om det drejer sig om en computer til skolebrug, økonomisk støtte til studiebøger eller studie- og klasseture. Uddannelse bryder den sociale arv. Igennem uddannelse kan forældre få bedre økonomiske muligheder i fremtiden.

Akutte udfordringer

Energiregninger, inflation og høje fødevarepriser betyder, at mange familier har følt sig presset på grund af de høje priser på el, varme, og mad. Uforudsete udgifter kan ramme enhver hårdt, men især når man står alene med udgifterne. Vi har fortsat stort fokus på akutte udgifter, når det handler om trusler om opsigelser af lejemål eller lukning af vand- eller varmeforsyning.

Jul

Julen er en stor og betydningsfuld begivenhed i Danmark, hvor mange familier samles for at fejre og nyde hinandens selskab. Vi modtager hvert år mange ansøgninger om julehjælp. Julen er en udfordrende periode, hvor eneforældre konfronteres med, at de ikke har midlerne til at skabe en ”rigtig” jul for deres børn. Vi støtter med julelegater uanset, hvordan den fejres i familien.

Ferieminder

Det er ikke særligt sjovt at stå alene tilbage, mens kammeraterne tager i sommerhus, rejser til udlandet eller besøger familien i den anden ende af landet. Vi giver muligheder for at familien kan skabe gode ferieminder med råd til en lidt større is, en tur i sommerland eller andet, der skaber en sommerferie med nogle gode oplevelser.

Nødvendige anskaffelser

Vi støtter en række nødvendige indkøb såsom køleskab, senge og cykler, der er afgørende for både forældre og børn. Anskaffelser der gør det muligt at transporterer sig til skole eller arbejde, have varmt vintertøj, så børn kan lege udenfor med deres venner eller et køleskab, der virker eller en seng, så et barn ikke er tvunget til at sove med sin mor eller far.

God start som nybagt mor 

Vi yder støtte til babyudstyr for at sikre, at mødre får en god start på livet med deres nyfødte uden alt for mange økonomiske bekymringer. Legatet gives til at købe nødvendige ting som klapvogne, autostole, pusletasker og andet, som er afgørende for både mor og barn.

Konfirmation/nonfirmation

Vi støtter med konfirmationslegater, der giver unge mulighed for at fejre en vigtig overgangsperiode i deres liv. Vi støtter alle konfirmanter eller nonfirmanter uanset om fejringen sker i kirken eller derhjemme.

Videre til en ny start

Vi støtter eneforældre, der har brug for hjælp til at skabe en tryg og stabil hverdag efter ophold på krisecenter for sig selv og deres børn. Vi giver legater, der kan hjælpe med at etablere et nyt hjem, tage en uddannelse eller komme i job, så familien får de bedste muligheder for en lysere fremtid.

"Det var så fantastisk at kunne fortælle min søn, at han nu uden de store problemer kunne finde en pc til skolebrug. Det var bare lykken, og han var så stolt og også ydmyg samtidig. Han er så taknemmelig for, at han nu ikke er den eneste i klassen uden en computer. Tusind tak for jeres store hjælp."

Enemor der har modtaget skolestartslegat.

Eneforældre kan få økonomisk rådgivning

Frivilligdreven økonomisk vejledning, der virker

Det er svært at finde overblik i hverdagen, når udgifterne hober sig op, og der skal betales til en studietur, købes nyt vintertøj og den seneste elregning ligger i postkassen og truer med, at der lukkes for strømmen, hvis regningen ikke betales.  

Enestående Forældre modtager årligt tusindvis af ansøgninger om økonomisk støtte. De mange eneforældre, der hvert år søger økonomisk hjælp, kæmper ofte med at få hverdagen til at hænge sammen. Vi ser, at der ofte findes muligheder i eneforældrenes budgetter, som de ikke selv var klar over.  

Den frivillige vejledning tager derfor udgangspunkt i de økonomiske oplysninger, som forældrene allerede har sendt til os. Forældrene har allerede taget første skridt ved at søge om økonomisk hjælp – og sammen tager vi næste skridt for at skabe mere overblik i økonomien. Dette kræver selvfølgelig at der gives samtykke til, at frivillige må tage kontakt. 

De frivillige vejledere er med til at skabe en positiv forskel og forandring i eneforældrenes liv, hvor vejlederen hjælper med at finde værktøjer til at opnå økonomisk stabilitet og tryghed. Vores team af frivillige har forskellige professionelle baggrunde. Det vigtigste er ikke deres uddannelse, men at de er gode til at lytte og skabe struktur og overblik i samtalen. Og ikke mindst at de har respekt for, at det er forældrene der selv skal træffe beslutningerne.  

Vejledningen er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond. 

 

Dzenana er en af de frivillige i den Økonomiske Vejledning, som alle ugens hverdage er i kontakt med eneforældre, der har brug for økonomisk rådgivning.

"Jeg har været heldig i mit liv først at opleve en svær økonomisk situation efter min skilsmisse (..) at stå uden job i en meget stressfyldt periode i mit liv. Jeg er meget taknemmelig over at opleve hjælp, når jeg tør række ud, for det har for mig været virkelig skamfuldt. Nu prøver jeg at gå ud i verden og eje mit liv."

Enemor der har modtaget økonomisk rådgivning.

Fællesskab 

Sommerminder for livet: 250 børn og forældre på ferie med Enestående Forældre

I 2024 holdt over 250 børn og deres forældre ferie i Helsingør Ferieby, som en del af Enestående Forældres årlige tilbagevendende familieferie. Hver familie får stillet en lille feriehytte til rådighed og derudover er der to store fælleshuse, hvor vi mødes til fællesaktiviteter, fællesspisning mv.  

Ferien er støttet af Arbejdsmarkedets Feriefond, Helsingør Ferieby, Augustinus Fonden samt private bidragsydere. Den store støtte betyder, at vi kan tilbyde de deltagende familier én uges dejlig ferie med gratis aktiviteter. I løbet af ferien var det bl.a. muligt at udfolde sine kunstneriske evner i vores kunstprojekt ”Kunst og Kultur er for Alle”, som blev afholdt i samarbejde med KunstHandlinger og Munkeruphus.  

Frivillige og ansatte skabte glæde og gode oplevelser med familierne over to uger.

"Mine drenge lider begge hårdt under vores trængte økonomi. De bliver mobbet i skolen og ofte holdt uden for fællesskabet. Særligt når disse omhandler økonomisk belastende aktiviteter såsom ture i biografen, svømmehallen, fritids- og sportsaktiviteter eller lignende med vennerne. Jeg ligger søvnløs om natten med udsigten til sommerferie - og de oplevelser andre forældre kan tilbyde deres børn. Jeg er dybt ulykkelig og aner simpelthen ikke, hvordan jeg skal ”kamuflere” eller bortforklare, hvor hårdt presset vi egentlig er økonomisk overfor mine drenge."

Enemor der har søgt om ferielegat.

Årsregnskab 2024

Det regnskabsmæssige resultat  

Årets resultat 2024 er et underskud på 982.251 kroner Det skal dog bemærkes, at der ikke indgår ikke-realiserede kursstigninger på 214.638 kroner. Det betyder, at trækket på foreningens egenkapital er mindre end årsresultatet indikerer, nemlig 767.613 kroner.    

Foreningens disponible egenkapital udgør 3.368.825 kroner, hvilke svarer til 101 % af foreningens driftsomkostninger i 2024.  

Succesfuld vækst- og investeringsstrategi 
I 2023 betød den rekordstore uddeling, at Foreningen nåede en milepæl i den vækst- og investeringsstrategi, der blev vedtaget i 2019, hvor Foreningen besluttede at investere en større arv til foreningen i at udvikle foreningen.   

Uddelingsniveauet for 2024 var desværre ikke helt så godt som 2023, hvor både fonde, virksomheder og privatpersoner havde blikket rettet mod inflationens store konsekvenser for samfundets fattigste familier.   

Vi uddelte i 2024 ca. 77 % af, hvad vi gjorde i 2023. Selvom fokus er skiftet, så lever alt for mange familier forsat med konsekvenserne af inflationens høje regninger og fødevarepriser, der stadig ligger markant højere end før inflationen.    

Den gennemsnitlige uddeling for 2019 – 2023 var 6,2 mio. kroner, hvilke betyder, at vi i 2024 uddelte 1,7 mio. kroner (eller 27 %) mere end gennemsnittet for perioden 2019-2023, så det går stadig i den rigtige retning for foreningens virke. Med årets uddeling, har vi i perioden 2019 – 2024 uddelt markant flere penge til legater, end vi ville have gjort, hvis vi havde uddelt hele arven som legat, og havde fortsat foreningens daværende uddelingsniveau.  

Selvom vækst- og investeringsstrategien har betydet, at vi har brugt cirka halvdelen af den arv foreningen modtog, så har foreningen forsat en egenkapital, der betyder, at vi også i 2025 kan forsætte med at investere i at skabe et stærkt fundament for foreningens virke i de kommende år med fokus på at støtte eneforældre med økonomisk hjælp, viden og fællesskaber.   

Uddrag af årsregnskab 2024

"Det var så fantastisk at kunne fortælle min søn, at han nu uden de store problemer kunne finde en pc til skolebrug. Det var bare lykken, og han var så stolt og også ydmyg samtidig. Han er så taknemmelig for, at han nu ikke er den eneste i klassen uden en computer. Tusind tak for jeres store hjælp."

Enemor der har modtaget skolestartslegat.

Tak for støtten til alle

Fællesskab i handling: Frivillige, medlemmer og partnere driver Enestående Forældre fremad

Enestående Forældre ville ikke være det samme sted uden det store engagement som frivillige, medlemmer, støtter, fonde, virksomheder og samarbejdspartnere udviser. Der skal derfor lyde en stor tak til alle.